Lutt – sõber või vaenlane

Paskelbta Viktorija G.

Ükski laps ei ole kunagi sündinud lutt suus ja paljud skeptikud ütleksid, et lutt on halb lapse hammustuse jaoks, halb hammastele, halb rinnaga toitmisele, halb teadvusele, halb lapsele. Mitte ainult laps - see kahjustab ema, vanaema ja vanaisa ning kõige rohkem - neid, kes pole pikka aega lapsi kasvatanud, kuid on lutiga üles kasvanud.

Teadlased viitavad aga sellele, et luti kasutamine suurendab keskkõrvapõletiku riski, mis väheneb oluliselt, kui lutist loobutakse enne esimest poolaastat. Uuringud* on kummutanud seosed imetamisraskuste ja luti kasutamise vahel, kuid siiski on soovitusi mitte pakkuda lutti äsja sündinud ja veel nõrgalt rinnaga toitvatele imikutele enne, kui laps hakkab korralikult õitsema – umbes esimesel päeval. kuus (soovitus ei kehti imikute kohta, kes on korralikult ja vabatahtlikult imetajad). Üks peamisi argumente - lapsed loobuvad vastumeelselt lutist, kuid ärge unustage, et lapsed arenevad ülikiiresti ja asendavad ühe harjumuse teisega - hakkavad iseseisvalt istuma, roomama, sööma, nii et kogu sellel maratonil, et vältida suured kaklused, soovitatakse lutiga hüvasti jätta beebi esimese sünnipäeva paiku . Ärge unustage, et rusika imemise harjumusega pole vähem raske hüvasti jätta.

Peamine põhjus, miks vanemad otsustavad beebile lutti pakkuda, on soov aidata beebil rahuneda ja loomulikult ka ise vähemalt veidi puhata. Tõepoolest, on tõestatud, et luti imemine rahustab last, kuid see ei asenda kuidagi toitmis- ega lähedusvajadust. Samuti tuleb mainida, et läbiviidud uuringute põhjal on tuvastatud otsene seos luti ja imiku äkksurma sündroomi (SIDS) riski vähenemise vahel. Tuleb märkida, et lutt ei kaitse SCMS-i eest, see ainult vähendab selle riski.

Juhul, kui vanemad otsustavad oma beebile esimest korda lutti pakkuda, tuleb arvestada mitme olulise aspektiga: ära paku seda pealetükkivalt – kui beebi on näidanud, et ta lutti ei soovi, siis kõhkle. - võib-olla isegi paar päeva, ärge pakkuge lapsele lutti, kui laps on näljane - ja ärge kasutage lutti hiljem, et toitmisaega edasi lükata. Soovitatav on beebit alati esmalt rahustada puudutamise, kiigutamise, läheduse, kaisutamise või muude enda avastatud meetoditega ning lutti pakkuda enne magamaminekut või siis, kui laps on tõeliselt rahutu. Pidage meeles, et lapse lutt ei ole ema oma.

Ja lõpuks, kõik teadlased, tädid ja naabrid on äärmiselt kogenud, nad kontrollivad teavet uskumatult palju ja erinevatest allikatest, kuid meie, oma laste emad ja isad, teame kõige paremini, mis meie lastele sobib. Ja kui me ei tea, siis tunneme seda südamega ❤️

*Uurimislingid (inglise keeles): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3343725/

1 komentaras


  • TP8FFD1 www.yandex.ru

    TP8FFD1 www.yandex.ru

Palikti komentarą